csontleves |
A csontról csipegetett húsdarabok fenségessé teszik az ebédet.
fő a leves |
Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
- sertés tarja csont, karaj csont, sertés oldalas
- zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld (ha van), kelbimbó
- 1 db TV paprika
tarja, karaj, oldalas a fazékban - 1 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
- só
- bors
csontok felöntve vízzel - 1 teáskanál kristálycukor
- kisebb zacskó cérnametélt (250gr)
- olaj
Elkészítés:
1. A cérnametélthez felteszek vizet egy fazékba, megsózom, és kevés olajat öntök bele. A forrásban lévő vízbe belerakom a cérnametéltet, és addig főzöm, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Tésztaszűrővel leszűröm, és hideg vízzel átmosom, hogy ne ragadjon.
hab eltávolítása |
3. A keletkező habot eltávolítom. Addig főzöm, amíg már nem keletkezik kemény hab. Az első vizet leöntöm róla, ha a csont leve véres és zavaros, utána feltöltöm vízzel a fazekat, és felteszem főni.
zöldségek előkészítve |
zöldségek, fűszerek a levesben |
6. Bugyogástól számítva két és fél órát főzöm fedő alatt (kis rést hagyva) gyenge lángon.
megfőtt húsok és zöldségek |
8. Cérnametélttel tálalom.