2017. július 1., szombat

Csontleves sertés tarjából, karajból és oldalasból cérnametélttel

csontleves
A csontleves kihagyhatatlan része a hétvégi ebédnek jó sok zöldséggel, tésztával.
A csontról csipegetett húsdarabok fenségessé teszik az ebédet.


fő a leves









Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
  • sertés tarja csont, karaj csont, sertés oldalas
  • zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld (ha van), kelbimbó
  • 1 db TV paprika
    tarja, karaj, oldalas a fazékban
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
  • bors
    csontok felöntve vízzel
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • kisebb zacskó cérnametélt (250gr)
  • olaj

Elkészítés:
1. A cérnametélthez felteszek vizet egy fazékba, megsózom, és kevés olajat öntök bele. A forrásban lévő vízbe belerakom a cérnametéltet, és addig főzöm, amíg eléri a megfelelő puhaságot. Tésztaszűrővel leszűröm, és hideg vízzel átmosom, hogy ne ragadjon.
hab eltávolítása
2. A húsokat megmosom, megtisztítom, az oldalast feldarabolom, és hideg vízben felteszem főni.
3. A keletkező habot eltávolítom. Addig főzöm, amíg már nem keletkezik kemény hab. Az első vizet leöntöm róla, ha a csont leve véres és zavaros, utána feltöltöm vízzel a fazekat, és felteszem főni.
zöldségek előkészítve
4. A zöldségeket megmosom, megpucolom, és feldarabolva a húshoz hozzáteszem. A paradicsomot és a paprikát félbevágva, a hagymát és a fokhagymát egyben teszem hozzá.
zöldségek, fűszerek a levesben
5. Belerakom a leveskockát és az összes fűszert, a cukrot, a sót, borsot, a petrezselymet, és zeller zöldet. A cukor "kötelező", mert nagyon finom, lágy ízt ad a sónak.
6. Bugyogástól számítva két és fél órát főzöm fedő alatt (kis rést hagyva) gyenge lángon.
megfőtt húsok és zöldségek
7. A húsokat kiszedem a zöldségekkel együtt, a levest tésztaszűrővel átszűröm, és átteszem egy másik fazékba.
8. Cérnametélttel tálalom.