2017. március 3., péntek

Póréhagymás-borsós pulykaragu leves cérnametélttel

pulykaragu leves
A ragulevesek csúcsa, ez a pulykaragu leves. A póréhagyma, a hús, a borsó édeskés íze mennyei ízeket varázsol a tényérba.
A cérnametélt meg dússá teszi az amúgy is tartalmas levest. Egyszóval, tökéletes.


fő a leves







hús felkockázva


zöldségek felvágva


Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
  • 60-70 dkg pulykamell
  • zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, petrezselyem, zeller zöld
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
    hagymák felaprítva
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
  • bors
    paradicsom, paprika felkockázva
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • sertés zsír
  • 2 teáskanál liszt
  • 200 gramm zöldborsó
  • fél zacskó (250 grammos) cérnametélt
Elkészítés:

1. A karikákra vágott zöldségeket sertés zsíron megpuhítom.
zöldségek zsíron dínsztelése
hagyma hozzáadása a zöldéghez
2. Hozzá adom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a felkarikázott póréhagymát, és tovább dinsztelem.
3. Rászórom a fűszereket, borsot, beleteszem a levesockát, és megpirítom a fűszereket.
4. Belerakom a kockákra vágott paprikát, paradicsomot meg a kockákra vágott húst, és fehéredésig kevergetem.
fűszerek a hagymás zöldségen
5. Beleszórom a lisztet, és tovább kevergetem vigyázva, nehogy leégjen.
hús, paradicsom, paprika hozzáadása
6. Felöntöm vízzel a fazekat, megsózom, beleteszem a cukrot, a petrezselymet, a zeller zöldet, és bugyogástól számítva  másfél órán át kis lángon főzöm fedő alatt kis rést hagyva.
fazék felöntése vízzel
7. Utána beleszórom a borsót, tovább főzöm még kb. negyed órát, utána belerakom a cérnametéltet, és puhára főzöm (még kb. negyed óra). Amikor megfőtt a borsó és a cérnametélt, akkor kész a leves.
8. A felesleges zsírt leszedem a tetejéről.