2017. február 10., péntek

Csirkeszárnyas zöldborsóleves grízgaluskával

borsóleves csirkeszárnnyal
A borsóleves megunhatatlan. Többféle ízvilággal kóstoltam már, és mindegyik nagyon ízlett. A családom minden tagja így szereti, ahogyan készítem. Miután elkészült, behabzsoltam a képen látható tányér levest. Úgy ettem, mint aki soha nem evett ilyet. :)


A kamerám sajnos felmondta a szolgálatot, így kénytelen voltam a telómmal fényképezni, és hát...hogy is mondjam....nem készített jó képeket, de próbáltam kissé felturbózni azokat, amennyire lehetett.
fő a leves (még borsó nélkül)










Hozzávalók: (a fazék átmérője 26 cm)
grízgaluska hozzávalók összekeverve
  • 6-8 db csirkeszárny
  • zöldségek: sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller,petrezselyem, zeller zöld
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: (mindenből 1/2-1 teáskanál) majoránna, bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, 1 késhegynyi szerecsendió, 2 db szegfűszeg, 1/2 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
  • előkészített csirkeszárnyak
  • bors
  • 1-2 teáskanál kristálycukor
  • sertés zsír
  • 250 gr zöldborsó
Grízgaluskához:
  • 3 db tojás
  • 9 púpozott evőkanál búzadara
  • 3 csipet só
  • 3 teáskanál olaj
  • 1 db erőleves kocka a vízbe
  • zöldségek puhítása
Elkészítés:
1. A galuskával kezdem. A tojásokat felverem, és beleteszem a többi hozzávalót. Alaposan elkeverem. Sűrű, tejfölszerű masszát kell hogy kapjunk. Letakarva kb. 1 órára a hűtőbe teszem.

2. Megmosom, megtisztítom a szárnyakat.
3. A feldarabolt zöldségeket sertészsíron puhítom.
fűszerek belekeverése a zöldségekhez
4. Hozzá adom a félbevágott paradicsomot, paprikát, az egész vöröshagymát, és a 3-4 gerezd fokhagymát.
5. Beleteszem a fűszereket, a borsot, és a leveskockát.
6. Amikor puhul a zöldség, beleteszem a szárnyakat, és még 5-10 percig kevergetem a zöldségekkel együtt.
7. Felöntöm hideg vízzel. Beleteszem a sót, és 1 teáskanál kristálycukrot, és a megmosott petrezselymet, zellerzöldet.
fűszeres zöldségek
8. Bugyogástól számítva kb. 70-80 percet főzöm kis lángon fedő alatt (kis rés maradjon). Amikor látom, hogy a szárnyak megfőttek, (kb. 1 óra múlva) kiszedem azokat. ( A szárnyak ízületi részénél ha kezd leválni a bőr, akkor meg van főve. Az omlós húsokat kedveljük.)
9. Miután kihalásztam a szárnyakat, beleteszem a borsót. A fagyasztott borsó lehűti a levest, nagyobb lángra állítom, amíg újra bugyogni kezd, és utána vissaveszem a kezdeti lángra.
10. Ha szükséges, teszek hozzá cukrot, sót.
minden hozzávaló a fazékban és felöntve vízzel
11. Főzöm még kb. 20-30 percet, attól függ, milyen gyorsan fő meg a borsó. Kóstolással kiderül.

12. Míg fő a leves, vizet forralok egy fazékban.
13. Beleteszek egy leveskockát, megvárom míg bugyogni kezd a víz. Utána leveszem a lángot, hogy csak gyöngyözzön.
14. Előveszem a galuska masszát, és egy vizes kanállal felveszek egy adagot, amit egy másik kanál segítségével (letolom róla) beleteszek a forrásban lévő vízbe.
gombóc kiszedése
15. Lefedve, kb. 20 percet főzöm kis lángon.
16. Mikor eléggé duzzadt, és puha érzés a kanállal megkocogtatni, akkor kiveszek egy kisebb darabot, és félbe vágom. Látjuk, kóstoljuk, és megállapítjuk, hogy kell-e még főzni.
17. Mikor megfőtt, kihalászom a gombócokat.

A levest grízgaluskával tálalom.
főnek a gombócok