|
2 kép a fánkokról |
Létezik olyan ember, aki nem szereti a fánkot? Mi imádjuk. Egyszerű elkészíteni, könnyed a tésztája, isteni az íze. Ezt a receptet úgy gyúrtam össze innen-onnan. Ez lett a tökéletes recept, többszöri kísérletezés eredménye, és azóta csak így készítem, mert nem lehet elrontani. Ha az adagokat pontosan betartjuk, rossz nem készülhet belőle. A lényeg a lágy tészta. Láttam már olyat, hogy sok liszt lett hozzárakva a végén, aminek az eredménye sűrű, nehézkes tészta lett. A lágy tészta a jó, és csak egy kevés liszttel gyúrjuk össze a nyújtás előtt. Ha ezeket a praktikákat, adagokat betartjuk, megsütjük a tökéletes fánkot.
|
sülnek a fánkocskák :) |
|
megsült pihe-puha fánk |
Hozzávalók:
- 4 dl tej
|
élesztő, cukor, tej |
- 1 csomag élesztő (2 dl tejben és 2 teáskanál cukorban felfuttatva)
- 15 dkg Rama (egy Rama kockának nagyjából a fele, pár dkg eltérés nem probléma)
- 4 tojás sárgája
- 2 csipet só
|
felfutott élesztő |
- 1 kg liszt (plusz liszt a nyújtáshoz)
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez
|
összetevők élesztő nélkül |
A tálaláshoz fahéas porcukor, lekvár.
|
összetevők élesztővel |
Elkészítés:
1. Az élesztőt beleteszem egy mély tányérba.
2. Összetöröm, hozzáteszem a két teáskanál kristálycukrot, egy evés tejet, és elnyomkodom.
3. Hozzáadom a többi tejet (összesen 2 dl) , és mikrohullámú sütőben langyosra melegítem. Kiveszem és hagyom állni.
|
tészta dagasztása (apa) |
4. A hozzávalókat beleteszem egy nagy tálba, a Rámát felolvasztom, és azt is beleteszem. A felfutott élesztőt is hozzáadom.
|
dagasztott tészta állaga |
5. Kézzel eldolgozom az összetevőket, és 20 percig dagasztom. Nálunk apa dagaszt a családban. :)
6. 1 órát pihentetem letakarva. Legalább a duplájára kell dagadnia a tésztának.
7. Átgyúrom a tésztát.
|
pihentetett, duplájára duzzadt tészta |
8. Lisztezett nyújtólapra teszem és átgyúrom a lisztben.
|
a pihentetett tészta állaga |
9. Ketté szedem a tésztát, ismét teszek alá lisztet, és kinyújtom kb. 1-2 ujjnyi vastagra.
10. Kiszaggatom a korongokat egy nagyobb szájú pohárral.
|
tészta átgyúrása liszttel |
11. Lábasban, serpenyőben olajat hevítek. Amíg az olaj melegszik, a korongok
újra pihennek.
12. Mielőtt belerakom az olajba, a tetejét az ujjammal benyomkodom, készítek egy krátert, és a benyomott részével lefelé teszem bele az olajba.
|
tészta nyújtása |
13. Magas hőfokon sütöm, különben felszívja az olajat, de arra is ügyelni kell, hogy a tészta átsüljön.
14. Papírtörlővel kibélelt tálba kiszedem a megsült fánkokat.
15. Érdemes kihűteni, mert a lágy tészta összeragad, ha forrón esszük. Fahéjas porcukorral és lekvárral tálalom.
|
tészta kiszaggatása: Sára és anya :) |
|
sütésre várakozó fánkok |
|
fánk korong benyomkodása |
|
aranybarnára sült fánkok |