Kelkáposzta főzelék sült kolbásszal

kelkáposzta főzelék
Isteni finom, és egyszerű étel a kelkáposzta főzelék. Gyerekként nem szerettem, de ahogy telt-múlt az idő, a kedvenc főzelékemmé vált. A főzelék feltétje az ízletes sült kolbász. Kell ennél jobb ebéd a monoton hétköznapokon?!
rotyog a káposzta


















Hozzávalók: (lábas átmérője 28 cm)

  • 2 közepes fej kelkáposzta
    kivágott káposzta levél
  • kb. 1 kg krumpli
  • sütni való kolbász, olaj vagy zsír a sütéshez
  • fűszerek: (mindenből 1/2 teáskanál) majoránna (1 teáskanál), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, fokhagymapor, 1 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
    felaprított káposzta
  • őrölt bors
  • fél teáskanál  kristálycukor
  • rántáshoz: liszt, olaj, fél teáskanál őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
hozzávalók,fűszerek a lábasban
összevágott krumpli
1. A kelkáposzta leveleket leszedegetem ( a külső leveleket nem használom fel) a torzsa részét kivágom, és átöblítem, majd apróra vágom.
2. A krumplit megpucolom és összedarabolom.
összeesett káposzta levelek
3. A lábasba belerakom a káposztát, a krumplit, a fűszereket, sót, borsot, a cukrot, felengedem vízzel (de csak félig, mert a káposzta összeesik) és közepes lángon fedővel letakarva (kis rés maradjon) kb. 1 órát főzöm. (attól függ, mikor puhul meg a káposzta)
kolbász a tepsiben
4. Egy tepsibe zsírt vagy olajat (kb. 1 ujjnyi) teszek, és belerakom a kolbászt. 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Félidőben megfordítom a kolbászt. Ha útközben lesül a zsiradék, teszek még hozzá.
5. Mielőtt elkészül a kelkáposzta, elkészítem a fokhagymás rántást. (Nézd meg itt!)  A lisztet olajban megpirítom. A fokhagymát fokhagymanyomóval összetöröm, és beleforgatom a lisztes olajba. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Felengedem hideg vízzel, és csomómentesre elkeverem. A kelkáposzta levével elkeverem, hogy ne legyen hideg a rántás. (Mivel két napra főzök, hígabbra készítem a főzeléket, mert különben másnapra beton keménységűre köt.)
megsült kolbász
rántás keverése (liszt,olaj)
6. A fokhagymás rántást belekavarom a megfőtt káposztás lébe, és pár percig összefőzöm.
7. A főzeléket sült kolbásszal tálalom.

Címkék

10 perces rajz (3) ajánló (13) amime (1) anyák napja (3) ANYU (10) arc (21) bábszínház (3) Balaton (4) barátság (1) Bogyó és Babóca (1) box/kungfu (43) büntetés (2) Csákvár (2) család (23) családi (1) csendélet (1) csináld otthon (1) csoda (1) dalszöveg (2) desszert-ital (8) döntés (1) drámai történetek (2) dühös vagyok (5) e-könyv (4) Egy gnóm viszontagságai (1) egytálétel-húsétel (38) élet (9) életmód váltás (9) emberek (1) emlék (1) erőszak (12) érzelmek (2) észvesztő (4) fájdalom (3) farsang (11) film-akció (1) film-dráma (8) film-horror (5) film-romantikus (1) film-sci-fi (3) film-sorozat (1) film-thriller (9) Fogoly vagyok (4) fogyás (27) függőség (4) haj (21) háztartás (3) horgolás (29) horror (3) horror történet (3) húsvét (27) igazság (4) inspiráló (15) izgalmas történetek (8) jelmez (11) Jó ha tudod (2) kapcsolat (1) karácsony (27) képek (62) keresztény (4) kisállat (2) korona vírus (3) köret-saláta (13) köröm (32) kreatív (84) krémek (9) laza történetek (11) légikatasztrófa (1) leves-reggeli (22) majális (1) manga (2) megnéztem-elmesélem (34) megtörtént (28) mese (19) Monster High (4) munka (2) műsor (1) nyár (2) okosságok (11) portré (25) program (2) pszichopaták (2) rajzok (130) realisztikus manga (3) rendelés (1) retro sarok (2) smink (9) sorozatgyilkos (2) sütemény-péksütemény (18) szépségápolás (80) szex (1) szilveszter (5) szórakozás (1) tájkép (27) tavasz (1) Temu SHEIN (12) természet (1) test (11) testvér (1) thriller (5) torta (3) történetek rólam (16) tudtad? (3) tusfürdő (4) unalom napló (75) unoka (2) ünnepi étel (7) vallás (2) vers (70) videók (145) virág (3) zokni baba (7)