2017. szeptember 26., kedd

Kelkáposzta főzelék sült kolbásszal

kelkáposzta főzelék
Isteni finom, és egyszerű étel a kelkáposzta főzelék. Gyerekként nem szerettem, de ahogy telt-múlt az idő, a kedvenc főzelékemmé vált. A főzelék feltétje az ízletes sült kolbász. Kell ennél jobb ebéd a monoton hétköznapokon?!
rotyog a káposzta


















Hozzávalók: (lábas átmérője 28 cm)

  • 2 közepes fej kelkáposzta
    kivágott káposzta levél
  • kb. 1 kg krumpli
  • sütni való kolbász, olaj vagy zsír a sütéshez
  • fűszerek: (mindenből 1/2 teáskanál) majoránna (1 teáskanál), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, fokhagymapor, 1 levél babérlevél)
  • 1 db erőleves kocka
    felaprított káposzta
  • őrölt bors
  • fél teáskanál  kristálycukor
  • rántáshoz: liszt, olaj, fél teáskanál őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
hozzávalók,fűszerek a lábasban
összevágott krumpli
1. A kelkáposzta leveleket leszedegetem ( a külső leveleket nem használom fel) a torzsa részét kivágom, és átöblítem, majd apróra vágom.
2. A krumplit megpucolom és összedarabolom.
összeesett káposzta levelek
3. A lábasba belerakom a káposztát, a krumplit, a fűszereket, sót, borsot, a cukrot, felengedem vízzel (de csak félig, mert a káposzta összeesik) és közepes lángon fedővel letakarva (kis rés maradjon) kb. 1 órát főzöm. (attól függ, mikor puhul meg a káposzta)
kolbász a tepsiben
4. Egy tepsibe zsírt vagy olajat (kb. 1 ujjnyi) teszek, és belerakom a kolbászt. 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Félidőben megfordítom a kolbászt. Ha útközben lesül a zsiradék, teszek még hozzá.
5. Mielőtt elkészül a kelkáposzta, elkészítem a fokhagymás rántást. (Nézd meg itt!)  A lisztet olajban megpirítom. A fokhagymát fokhagymanyomóval összetöröm, és beleforgatom a lisztes olajba. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Felengedem hideg vízzel, és csomómentesre elkeverem. A kelkáposzta levével elkeverem, hogy ne legyen hideg a rántás. (Mivel két napra főzök, hígabbra készítem a főzeléket, mert különben másnapra beton keménységűre köt.)
megsült kolbász
rántás keverése (liszt,olaj)
6. A fokhagymás rántást belekavarom a megfőtt káposztás lébe, és pár percig összefőzöm.
7. A főzeléket sült kolbásszal tálalom.