|
kelkáposzta főzelék |
Isteni finom, és egyszerű étel a kelkáposzta főzelék. Gyerekként nem szerettem, de ahogy telt-múlt az idő, a kedvenc főzelékemmé vált. A főzelék feltétje az ízletes sült kolbász. Kell ennél jobb ebéd a monoton hétköznapokon?!
|
rotyog a káposzta |
Hozzávalók: (lábas átmérője 28 cm)
- 2 közepes fej kelkáposzta
|
kivágott káposzta levél |
- kb. 1 kg krumpli
- sütni való kolbász, olaj vagy zsír a sütéshez
- fűszerek: (mindenből 1/2 teáskanál) majoránna (1 teáskanál), bazsalikom, kakukkfű, őrölt édeskömény, őrölt rozmaring, fokhagymapor, 1 levél babérlevél)
- 1 db erőleves kocka
|
felaprított káposzta |
- só
- őrölt bors
- fél teáskanál kristálycukor
- rántáshoz: liszt, olaj, fél teáskanál őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
|
hozzávalók,fűszerek a lábasban |
|
összevágott krumpli |
1. A kelkáposzta leveleket leszedegetem ( a külső leveleket nem használom fel) a torzsa részét kivágom, és átöblítem, majd apróra vágom.
2. A krumplit megpucolom és összedarabolom.
|
összeesett káposzta levelek |
3. A lábasba belerakom a káposztát, a krumplit, a fűszereket, sót, borsot, a cukrot, felengedem vízzel (de csak félig, mert a káposzta összeesik) és közepes lángon fedővel letakarva (kis rés maradjon) kb. 1 órát főzöm. (attól függ, mikor puhul meg a káposzta)
|
kolbász a tepsiben |
4. Egy tepsibe zsírt vagy olajat (kb. 1 ujjnyi) teszek, és belerakom a kolbászt. 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Félidőben megfordítom a kolbászt. Ha útközben lesül a zsiradék, teszek még hozzá.
5. Mielőtt elkészül a kelkáposzta, elkészítem a fokhagymás rántást. (
Nézd meg itt!) A lisztet olajban megpirítom. A fokhagymát fokhagymanyomóval összetöröm, és beleforgatom a lisztes olajba. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Felengedem hideg vízzel, és csomómentesre elkeverem. A kelkáposzta levével elkeverem, hogy ne legyen hideg a rántás. (Mivel két napra főzök, hígabbra készítem a főzeléket, mert különben másnapra beton keménységűre köt.)
|
megsült kolbász |
|
rántás keverése (liszt,olaj) |
6. A fokhagymás rántást belekavarom a megfőtt káposztás lébe, és pár percig összefőzöm.
7. A főzeléket sült kolbásszal tálalom.