|
grízes tészta |
Karácsony óta nem készítettem töltött káposztát, ma megcsináltam.
(Receptet itt találod.) A lányom nem rajong érte, ezért csináltam neki grízes tésztát. Gondoltam a tésztát magam gyúrom meg. Nem vagyok tészta mester, de megbirkóztam vele. :) A lányom sok grízzel szereti ezt az édes eledelt.
Hozzávalók:
- 3 bögre búzadara
- 1 bögre étolaj
- 2 bögre langyos víz
|
összegyúrt tészta állaga |
- 2 evőkanál kristálycukor
Tésztához
- 1/2 kg búza finomliszt
- 2 db tojás
- 2 dl víz
- 2 csipet só
|
tészta nyújtása |
Tálaláshoz
|
tészta feltekerése a nyújtó hengerre |
Elkészítés:
1. Elkészítem tésztát. A lisztet, a tojást, a sót belerakom egy tálba, a vizet fokozatosan adagolom hozzá. Összegyúrom.
|
feltekert tészta |
2. Lisztezett nyújtólapra helyezem, átdolgozom, és ketté szedem.
3. Vékonyra nyújtom a nyújtó hengerrel. Jól alá lisztezek, és a tetejét is megszórom liszttel.
|
hosszában elvágott tészta |
4. Feltekerem a nyújtó hengerre. Hosszában elvágom, így két részre osztódik a tészta.
5. Egymásra rakom a tészta lapokat, és tetszőleges vastagságban metélteket szeletelek.
|
ketté osztott tészta |
6. Lisztezett tálba teszem, vagy kirakom a pultra a metélteket vigyázva, ne ragadjanak össze. (Nekem sikerült összeragasztani őket. :) )
|
egymásra rakott tészta rétegek |
7. Elkészítem a grízt. Egy lábasba beleteszem az olajat, a búzadarát, és kevergetve pirítom. A vége felé belerakom a cukrot, és addig kevergetem, amíg elolvad. Vigyázzunk, nehogy leégjen.
|
tészta szeletelése |
8. Ha kellőképp megpirult, ráöntöm a langyos vizet. Lefedve állni hagyom. A gríz megduzzad.
9. Sós, olajos, forrásban lévő vízbe beleteszem a metélteket. Kavargatom, nehogy összeragadjanak..
10. Tésztaszűrővel leszűröm, és melegen a grízhez adom, és alaposan összekeverem.
|
búzadara pirítása olajon |
11. Porcukorral és lekvárral tálalom.
|
vízzel felöntött, megduzzadt gríz |