2019. március 24., vasárnap

Menzás piskóta csokiöntettel

piskóta csokiöntettel
A család kívánságára elkészítettem ezt a retro édességet. Ettől a finomságtól mindenki megvadul. :) Mindig dupla adagot sütök, mert folyton rájárunk a piskótára.
Amikor a számba omlik a piskóta, és a csokiöntet finoman simogatja az ízlelőbimbóimat, visszarepülök a napközis éveimbe. Ilyenkor újra gyerek leszek.


Hozzávalók: (a tepsi mérete: 24x36 cm)

A piskótához
  • 6 tojás
  • 3 evőkanál étolaj
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál búza finomliszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • cukor és sárgája keverése
  • fél zacskó sütőpor
  • tojássárgája és cukor
  • 1 csipet só

A csokiöntethez
  • 20 dkg Rama margarin
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 9-10 dl tej
  • 3 evőkanál búza finomliszt
összetevők a fehérje nélkü

Elkészítés:
tojáshab felverése


hab belekeverése a masszába
1. A tojás sárgákat szétválasztom a fehérjéktől, és külön tálba teszem.
2. A sárgájához hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és robotgéppel habosra keverem, amíg kifehéredik a massza, elolvad a cukor.
készre kevert massza
3. A sütőporos lisztet belerakom, és csomómentesre keverem a robotgéppel.
4. A tojásfehérjét a sóval együtt nagy fokozaton kemény habbá verem robotgéppel.
5. A kész habot beleteszem a masszába, és spatula vagy fakanál segítségével óvatosan belekeverem.
6. Sütőpapíros tepsibe öntöm a masszát.
7. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-40 percig sütöm (sütőtől függően)
sütőpapíros tepsiben a massza
tűpróbáig. Ha nincs hústű, használj fogvájót. Beleszúrom a piskóta közepébe, és ha látok
megsült piskóta
rajta tészta maradékot, akkor még tovább sütöm a piskótát. Ha a fogvájón nem marad tészta, akkor teljesen megsült. A sütőpapírt a kissé kihűlt piskótáról el kell távolítani (fordíts meg a tésztát, és úgy szedd le róla). Ha melegen szeded le, akkor ragadni fog, és szétmorzsolja a tésztát.
margarin olvasztása
8. Miközben a piskóta sül, elkészítem a csokiöntetet.
9. A margarint felolvasztom egy lábasban kis lángon.
10. Hozzáadom a kakaóport, cukrot, a lisztet. Összekeverem, hogy ne maradjon csomós, és felöntöm 9 dl tejjel, de fokozatosan adagolom hozzá.
tej hozzáadva a mázhoz
margarin, liszt, cukor, kakaó
11. Folyamatosan kevergetem forrásig kis lángon. Vigyázzunk, mert hamar leéghet. Ha nagyon sűrűre sikerült az öntet, felöntheted a maradék tejjel. Inkább legyen sűrűbb, mert a hígítás könnyebb, mint a sűrítés. Az öntet sűrűsödhet még később is, tejjel hígíthatod.
12. A piskótát kockákra vágom, és tálaláskor meleg csokiöntettel nyakon öntöm.