2017. január 1., vasárnap

A világ legfinomabb sajtos pogácsája

2 kép a pogácsákról
Újévi pogi. Én még ilyen jó recepttel nem találkoztam. Annyira finom, puha pogit lehet készíteni a recept alapján, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom. A két napos pogi is puha marad, ha nem sütjük agyon. :) Imádni fogja a család. Mindig dupla vagy tripla adagot készítek, mert pillanatok alatt eltűnik a tálból :)
Sára dagaszt :)







apa dagaszt :)











bedagasztott tészta

Hozzávalók: (ez már dupla adag, egy négy fős családnak)
  • 1 kg liszt
  • 400 g trappista sajt
  • 200 g füstölt sajt (reszelve a hozzávalókba, de kihagyható)
  • 1 csomag élesztő, 1 dl tej, 1 kávés kanál kristálycukor
  • 4.5 dl tejföl (három doboz kis tejföl-zsíros legyen)
  • 4 db tojás
  • 28 g só (tengeri)
bedagasztott tészta állaga

megkelt tészta










Elkészítés:

1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom.
tepsiben várakozó pogácsák
2. Egy tálba beleteszem a további hozzávalókat, és ehhez öntöm a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom (20 percig dagasztom), és langyos helyen letakarva pihentetem 30-60 percig. A lényeg, hogy duplájára dagadjon a tészta. Ha pontosan kiméred az adagokat, tökéletes tésztát kapsz.
3. Utána még egyszer átdagasztom, és ismét pihentetem 30-60 percig letakarva.

sütőben sülnek a  pogácsák
4. Lisztezett nyújtólapra teszem, ha túl lágy a tészta gyúrok hozzá még egy kevés lisztet. Kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval (kisebb pohárral) kiszaggatom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorba helyezem kis távolságot tartva a pogácsák között.
5. Tetejét felvert tojással megkenem, és reszelt sajttal megszórom. 
6. Előmelegített (közép meleg) sütőben, 180 fokon megsütöm. Ne süssük túl, különben kiszárad.
egy hadseregnek elegendő sajtos pogácsa