2018. január 13., szombat

Mézes-narancsos pulykaszárny tepsis krumplival, kukoricás rízzsel, almás-narancsos lilakáposztával

pulykaszárny, krumpli, rízs, lilakáposzta
Amikor kirúgsz a hámból királyi ebéddel örvendezteted meg a családot és természetesen magadat. Nagyon régen ettünk sült pulykaszárnyat. Anyu mesterien tudta elkészíteni, így ez az ennivaló is tovább él a családban úgy, hogy én is hozzátettem a saját variációmat. Remélem én is tovább tudom adni majd a lányomnak ezeket a finomságokat. A szárnyak mellé mi más lehetne az előétel, mint a pulykaleves. (Elkészítés itt.) Azt hiszem ez az ebéd megér egy misét. :)


Hozzávalók (a tepsi mérete: 37x42 cm)
  • 4 db pulykaszárny
    megtisztított, megmosott szárnyak
  • kétféle fűszerkeverék (ízlés szerint bármilyen)
  • tengeri só
  • méz
  • fél nagyobb narancs
  • olíva vagy étolaj
  • sertészsír
  • 1 db citrom
    sózott, fűszerezett szárnyak
  • 3 kg krumpli
  • 2 db paradicsom
  • 2 db TV paprika
  • 4 db nagyobb vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rízs
  • olaj
  • 1 db erőleveskocka
    tepsiben a zsír és a krmplik
  • 1/2-1 teáskanál tengeri só
  • 1 kukorica konzerv
  • 2 kisebb fej lilakáposzta
  • 1 db nagyobb alma 
  • fél nagyobb narancs
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
    húsok és a hozzávalók a tepsiben
  • 1-2 evőkaál méz
  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet
  • sertészsír
  • 1- 1.5 teskanál tegeri só
  • 1 teskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt kömény-szegfűszeg-fahéj, fél teáskanál őrölt feketebors
megsült szárnyak
alufóliával letakart tepsi











Elkészítés:

1. A szárnyakat előző este megtisztítom, besózom, befűszerezem, meglocsolom olajjal (Olíva) és letakarva beteszem a hűtőbe.
hagyma dinsztelése a káposztához
2. A tepsibe zsiradékot rakok.
3. A krumplit megpcolom és karikákra vágom, belerakom a tepsibe (nem sózom meg).
4. Rárakom a szárnyakat.
5. Megpucolom a vöröshagymát, fokhagymát, és a vöröshagymát nagyobb darabokra vágva a húsok között elhelyezem a fokhagymákkal együtt.
6. A paradicsomot félbevágva, a paprikát csíkokra vágva a húsok közé teszem.
7. A narancsot akaposan megpucolom, és szeleteként a húsok közé rakom.
káposzta, narancs, alma, fűszerek
8. A citrom levével meglocsolom a szárnyakat.
9. Végül mézet csorgatok a szárnyakra.
10. Egy kevés vizet teszek a tepsibe (a paradicsom és a narancs levet ereszt) és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben 200 fokon másfél órát párolom.
káposzta kevergetése főzés közben
11. Leveszem a fóliát, a zsíradékkal meglocsolom a húsokat és tovább sütöm még kb. fél órát.

12. A rizst kevés olajon megpirítom, felöntöm két bögre vízzel, belerakom az erőleves kockát és a sót.
13. Beleöntöm a konzerv kukoricát a levével együtt.
14. Lefedve, kevés kavargatás melett gyenge lángon puhára főzöm.(teljesen lefő a víz) A lángról levéve lefedve puhulni hagyom tovább.

készre főtt káposzta
15. A lilakáposztát megmosom és lereszelem, vagy csíkokra vágom. Beáztatom vízbe.
16. A vöröhagymát apróra vágom és kevés zsíron megdinsztelem.
cukor a serpenyőben
17. Belerakom a káposztát, a fűszereket, sót, a mézet, cukrot és az ecetet.
18. A narancsot megpcolva szeletekben, a megpucolt és magházától megszabadított almát is szeletelve beleteszem a káposztába.
19. Vizet nem teszek bele, mert a gyümölcsök eresztik a levüket.
cukor karamelizálása
20. Sűrű kavargatás mellett fedő alatt puhára főzöm (kb. 1-1.5 óra) . A végén fennmaradó levet leöntöm róla.
21. Ízlés szerinti mennyiségű kristálycukrot  megolvasztok serpenyőben, így karamelizálom, (nézd meg itt a karamelizálást) és ráöntöm a megfőtt káposztára, összekeverem.

22. A szárnyakat a köretekkel és a káposztával tálalom.