pulykaszárny, krumpli, rízs, lilakáposzta |
Hozzávalók: (a tepsi mérete: 37x42 cm)
- 4 db pulykaszárny
megtisztított, megmosott szárnyak - kétféle fűszerkeverék (ízlés szerint bármilyen)
- tengeri só
- méz
- fél nagyobb narancs
- olíva vagy étolaj
- sertészsír
- 1 db citrom
sózott, fűszerezett szárnyak - 3 kg krumpli
- 2 db paradicsom
- 2 db TV paprika
- 4 db nagyobb vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 bögre rízs
- olaj
- 1 db erőleveskocka
tepsiben a zsír és a krmplik - 1/2-1 teáskanál tengeri só
- 1 kukorica konzerv
- 2 kisebb fej lilakáposzta
- 1 db nagyobb alma
- fél nagyobb narancs
- 1 db nagyobb vöröshagyma
húsok és a hozzávalók a tepsiben - 1-2 evőkaál méz
- 1 evőkanál 10 %-os ételecet
- sertészsír
- 1- 1.5 teskanál tegeri só
- 1 teskanál kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt kömény-szegfűszeg-fahéj, fél teáskanál őrölt feketebors
megsült szárnyak |
alufóliával letakart tepsi |
Elkészítés:
1. A szárnyakat előző este megtisztítom, besózom, befűszerezem, meglocsolom olajjal (Olíva) és letakarva beteszem a hűtőbe.
hagyma dinsztelése a káposztához |
3. A krumplit megpcolom és karikákra vágom, belerakom a tepsibe (nem sózom meg).
4. Rárakom a szárnyakat.
6. A paradicsomot félbevágva, a paprikát csíkokra vágva a húsok közé teszem.
7. A narancsot akaposan megpucolom, és szeleteként a húsok közé rakom.
káposzta, narancs, alma, fűszerek |
9. Végül mézet csorgatok a szárnyakra.
10. Egy kevés vizet teszek a tepsibe (a paradicsom és a narancs levet ereszt) és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben 200 fokon másfél órát párolom.
káposzta kevergetése főzés közben |
12. A rizst kevés olajon megpirítom, felöntöm két bögre vízzel, belerakom az erőleves kockát és a sót.
13. Beleöntöm a konzerv kukoricát a levével együtt.
14. Lefedve, kevés kavargatás melett gyenge lángon puhára főzöm.(teljesen lefő a víz) A lángról levéve lefedve puhulni hagyom tovább.
készre főtt káposzta |
16. A vöröhagymát apróra vágom és kevés zsíron megdinsztelem.
cukor a serpenyőben |
18. A narancsot megpcolva szeletekben, a megpucolt és magházától megszabadított almát is szeletelve beleteszem a káposztába.
19. Vizet nem teszek bele, mert a gyümölcsök eresztik a levüket.
cukor karamelizálása |
21. Ízlés szerinti mennyiségű kristálycukrot megolvasztok serpenyőben, így karamelizálom, (nézd meg itt a karamelizálást) és ráöntöm a megfőtt káposztára, összekeverem.
22. A szárnyakat a köretekkel és a káposztával tálalom.