|
3 kép a szörpről |
Pár napja azon gondolkodtam, hogy miért ne csinálhatnék szörpöt a családnak. Megvesszük a mű ízű, adalékos szörputánzatokat, ehelyett ihatnánk igazi gyümölcsből készített szörpöt. Több receptet megnéztem, kettőt kiválasztottam és ezekből gyúrtam össze a saját szörp receptemet.
|
rotyog a fűszeres narancs |
|
répák és víz a fazékban |
Hozzávalók:
- 2-4 db sárgarépa
- 2 kg narancs
- fél kg citrom
- 1 kg kristályckor
|
répa turmixolása |
- 1 vanília rúd
- 1-2 rúd fahéj (vagy fél teáskanál őrölt fahéj)
- 1 teáskanál gyömbér
- fél teáskanál szegfűszeg
|
a pépesre turmixolt répa |
- 1 csillagánizs
Elkészítés:
|
narancsok és fűszerek a fazékban |
1. A répákat megpucolom, felkarikázom, beleteszem egy fazékba, felöntöm egy kis vízzel, hogy ellepje és nagy lángon megfőzöm.
2. Kézi mixerrel pépesítem a megfőtt répát.
|
szétfőtt narancs a szűrőben |
3. A narancsokat megpucolom, és szétszedem, beleteszem a répás fazékba.
4. Ráfacsarom a citromok levét, és beleteszem a cukrot és a fűszereket.
|
narancs passzírozása |
5. Közepes lángon szétfőzöm a narancsot.
|
a szirup újrafőzése |
6. Teaszűrőn keresztül átpasszírozom, és visszateszem főni még kb, 10 percig.
7. Újra átszűröm a szirupot, és sterilizált üvegekbe töltöm. (Egyszerű sterilizálás: az üvegeket kimosom, kiöblítem és nedvesen berakom a mikróba 1 percre.)
8. A kihűlt szörpöt hűtőszekrényben tárolom.