2020. április 12., vasárnap

Húsvéti sonka és hidegtál: kaszinótojás, sonkatekercs, tojássaláta

2 kép a hidegtálról
Anyu minden évben hidegtálat készített húsvétkor. Sokféle finomsággal vártuk a locsolókat.A készülődés élménye volt a legjobb, meg a várakozás.
Igaz, már locsolók nem jönnek, de ezt a hidegtálas, sonkás hagyományt mindenképp meg akarom tartani, és az elmaradhatatlan tojásfestést.


füstölt megfőtt sonka











sonka a vízben fűszerekkel együtt


Hozzávalók:

  • füstölt sonka (nem főtt)
  • 1 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: babérlevél, majoránna, őrölt kömény, bazsalikom, őrölt rozmaring, kakukkfű, bors

Kaszinó tojás (alaprecept a neről Elkészítés itt!)
    fő a sonka
  • 6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

A besamelhez:
  • 16 g vaj
  • 20 g búzaliszt (BL55)
  • 50 ml 2,8%-os tej

A töltelékhez:
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 2 csipet só
  • tojások a vízben főzésre várva
  • 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)

Tormás sonkatekercs (alaprecept a neről Elkészítés itt! )
A besamelhez:
  • 65 g vaj
  • 200 ml 2,8%-os tej
  • 80 g búzaliszt (BL55)

A töltelékhez:
megfőtt, félbevágott tojások

  • 200 g torma - reszelt, ecetes
  • 150 g majonéz
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet fehérbors (őrölt)
Tölteni:
  • 10 szelet gépsonka

A díszítéshez:
  • petrezselyemzöld
  • eltávolított tojássárgája
  • paprika - kaliforniai, piros

Tojássaláta:
  • 3 főt tojás
  • 500 gr zsíros tejföl
  • 1-2 lilahagyma
  • 5 tojássárája
  • étolaj (kizárólag Vénusz)
  • mustár
  • citrom
  • cukor

Elkészítés:
vaj olvasztása


liszt elkeverése a vajjal
1. A sonkát hideg vízben a hagymákkal és a fűszerekkel felrakom főni. Fedő alatt, kis rést hagyva, forrástól számítva 3 órát főzöm. Saját levében hagyom kihűlni.

2. A kaszinótojást elkészítem. A tojásokat megfőzöm, kihűtöm, és megpucolom.
tej hozzáadva a liszthez
Elkészítem a besamel mártást. Egy lábasban a kaszinótojás és a sonkatekercs besamel adagokat összemérve a vajat megolvasztom, hozzárakom a lisztet, elkeverem, utána hozzáadom a tejet, és várok, hogy besűrűsödjön.
3. A tojások sárgáját kiszedem egy tálba. Belerakom az összetevőket (kristálycukrot is teszek bele), hozzáadom a mártás egy részét, és alaposan összekeverem.
összekevert tojás töltelék
4. Egy kiskanállal megtöltöm a tojásokat, tálra helyezem, díszítem, hűtőbe teszem.

5. A sonkatekercset elkészítem. A tojás töltelékből elég sok marad, azt használom fel a sonkatekercshez, és hozzáadom az ecetes tormát. Alaposan elkeverem. A sonkára kiskanállal rakok egy adag tölteléket, és feltekerem. Tálra helyezem, díszítem, hűtőbe teszem.
sonka megtöltése


6. A tojássalátát elkészítem. Egy nagyobb tálba (semmiképpen se legyen műanyag) beleteszem a fehérjétől elválasztott tojássárgákat.
olaj adagolása a tojássárgához
7. Kevés olajat adagolva kikeverem. Mindig csak kevés olajat öntsünk hozzá, és úgy kevergessük lehetőség szerint habverővel. Annyi olajat tegyünk hozzá adagonként, hogy a tojás kissé kifehéredjen, és sűrű masszát kapjunk belőle. Kizárólag Vénusz olajat használok, mert a többivel nem lett jó a tojás.
Nem sűrűsödött, kicsapódott, stb.
elkevert olajos tojássárgája
kész tojássaláta
8. Beleteszem a tejfölt, a mustárt, pár csepp citrom levét (ne legyen citromlé), sót és cukrot. A sóval óvatosan bánjunk, mert könnyen el tudjuk sózni. Mi az édeskésebb verziót szeretjük, de van aki a sósabbat. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a sót és a cukrot. Túlsózás esetén tejföllel kompenzálhatjuk. Ezért éremes mindig egy kis tejfölt hagyni az elején.
kész hidegtál
9. Amikor elértem a kívánt ízvilágot, belerakom a felvágott lilahagymát, a kockára vágott főtt tojást, összekeverem, és letakarva hűtőbe teszem.
10. A füstölt főtt sonkát szeletelve tormával, majonézzel, zöldekkel tálalom.