|
2 kép a lángosokról |
Vasárnap a Nomafán most nem ettünk lángost, ezért ma úgy döntöttem bepótoljuk. Ismét megtelt két nagy tál. Isteni lágy, ropogós lángosok készültek.
|
sülnek a lángosok |
|
élesztő elkeverése kevés tejjel |
Hozzávalók:
|
Sára keveri a tejes élesztőt |
- 1 kg búza finomliszt (fél kiló lisztből kb. 6-8 db lángos készíthető mérettől függően)
- 1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 teáskanál kristálycukor
- 2 teás kanál tengeri só
- 6 dl víz
- olaj a sütéshez
|
felfutott élesztő |
Kenéshez:
Lehet fokhagymát vízbe beáztatni, de én fél tubus (kisebb) fokhagyma krémet kevés vízben felhígítok annyira, hogy megfelelő állagú (se túl híg, se túl sűrű) legyen. Így a lángost nem kell külön megsózni, mert a krém eleve sós. A krémet hűtőben, letakarva tárolom.
Elkészítés:
|
liszt, só, felfutott élesztő a tálban |
|
Sára dagaszt :) |
1. Felfuttatom az élesztőt. (1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 kávéskanál kristálycukor). A villával szétnyomott élesztőhöz hozzáadok egy kevés tejet, és elkeverem. Majd a többi tejet és a cukrot is belerakom, elkeverem. Mikrózom egy kicsit, hogy langyos legyen, és állni hagyom. Magasra felfut az élesztő.
|
apa dagaszt |
|
készre dagasztott tészta |
2. Egy nagyobb tálba beleöntöm az 1 kg lisztet, a 2 kávés kanál sót, a 6 dl vizet, és a felfuttatott élesztőt.
3. A masszát összedolgozom, és kb. 10 percig dagasztom. A kész tésztát pihentetem kb. 20-30 percet letakarva.
4. Miután a tészta pihent, átgyúrom. Egy igen ragadós, nagyon lágy tésztát kapunk. Ettől nem kell megijedni.
|
pihentetett tészta |
5. Serpenyőbe olajat forrósítok. Bő olajban kell sütni a lángost, különben leég az alja.
|
fokhagymakrém |
6. Mikor már elég forró az olaj, olajos kézzel kiszakítok a tálban lévő tésztából egy darabot. Kezemmel körbe-körbe forgatva nyújtogatom vékony, kör alakúra formázva. Középen vékonyabb legyen a tészta, mint a szélén.
7. Beleteszem az olajba, és nagy lángon hirtelen megsütöm.
|
vízzel higított fokhagymakrém |
Minden egyes szakítás előtt érdemes a kezet beolajozni, mert igen lágy és ragadós a tészta. A lángost szép arany színűre sütöm. Figyeljünk oda, hogy ne süssük túl a kelleténél.
|
2 kép a kisült lángosokról |
8. Evés előtt fokhagymás lével megkenem. Ízlés szerint tejföllel, sajttal, vagy bármivel tálalható.