2 kép a kenyérről |
Lágy, puha, és kívül ropogós kenyér sült meg a lehető legegyszerűbben.
másik alkalommal készült kenyér az 1 kg lisztből |
Hozzávalók az egyszerű kenyérhez:
cukros tejben kevert élesztő |
- 500 g BL-55 búza finomliszt
- fél csomag élesztő - 1 dl tej - 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál tengeri só
- 2.5 dl víz
Hozzávalók a kefíres kenyérhez:
- 1kg BL-55 búza finomliszt, de lehet kenyérlisztből is BL-88, vagy fele-fele arányban
- 1 csomag élesztő - 2 dl tej - 2 teáskanál kristálycukor
felfutott élesztő - 150 g kefir
- 2 és fél teáskanál tengeri só
- 4 dl víz
bedagasztott tészta |
Elkészítés:
1. Felfuttatom az élesztőt. Egy kevés tejben villával szétnyomom, hozzáadom a cukrot, és a maradék tejet. Mikróba langyosra melegítem, és hagyom felfutni.
megkelt tészta |
bedagasztott tészta állaga |
5. A pihentetés után átdolgozom kézzel, és megint letakarva pihentetem kb. 30-60 percet.
6. A második pihentetés után ismét átdolgozom, és sütőpapíros tepsibe teszem. Nem formázom, csak megcsipkedem a tetejét.
sütőpapíros tepsi |
második kelesztés |
8. A sütőt ne nyitogassuk, a vége felé már meg lehet fordítani a tepsit, ha szükséges az egyenletes pirulás
megsült kenyér |
tepsiben a tészta |
9. A megsült kenyeret rácsra kiteszem, és lespriccelem vagy megkenem kevés vízzel a tetejét.
10. Hagyom kihűlni, és kihűlt állapotban szeletelem.